Szájsebészet

Szájsebészet Szegeden a liget szomszédságában.

 

Fájdalommentes szájsebészet

 

A szájsebészet a fogorvoslásnak egy külön szakterületét jelenti, amelybe nem csak a fogak eltávolítása, de különböző fogmegtartó- és esztétikai sebészi beavatkozások, valamint az implantáció (tehát a fogbeültetés) és a csontpótló eljárások is bele tartoznak. Ezeket a beavatkozásokat mindig alapos tervezés és gondos előkészületek előzik meg, kivitelezésük pedig a lehető legnagyobb körültekintést és sterilitást igényel. És ami a legfontosabb: bármilyen műtétről is legyen szó, kifinomult érzéstelenítési technikákkal és modern érzéstelenítő anyagok használatával a fájdalommentes kezelések tökéletesen biztosíthatóak.

 

Foghúzás, fogeltávolítás

 

Sajnos a legnagyobb odafigyelés és gondos szájápolás ellenére is előfordul, hogy súlyos ínybetegség vagy kiterjedt fogszuvasodás miatt elkerülhetetlenné válik a fog eltávolítása. A fogorvos minden esetben felméri, hogy a fogat esetlegesen a legkorszerűbb fogmegtartó kezelésekkel meg lehet-e menteni, csak ezután dönt a fog eltávolítása mellett.

 

Milyen esetekben válhat szükséges a fog eltávolítása?

 

 • nagy mértékű fogszuvasodás miatt a fog már nem megmenthető
 • erősem mozgó vagy súlyosan sérült fog (baleset vagy fogágybetegség miatt)
 • gyulladt, fájdalmas bölcsességfog
 • tejfog késői kiesése, a maradó fogak kibújásának gátolása
 • genetikai okokból vagy fogszabályozás szempontjából felesleges fog
 

Szájsebészeti fogeltávolítás

 

Erősen szuvas, letört fogak, bizonyos helyzeti rendellenességekben, trauma következtében sérült fogakat bizonyos esetekben csak szájsebészeti feltárást követően lehetséges eltávolítani, melyet ugyanúgy helyi érzéstelenítésben végzünk.

 

Fogászati implantátumok behelyezése - fogbeültetés

 

A szájsebészet egy különálló ága az implantológia, azaz a fogbeültetés. Megfelelő esetekben végzett fogászati implantáció a lehető legtartósabb és legmegbízhatóbb fogpótlási módszer foghiány esetén.

A szájsebészeti beavatkozás során a szájsebész egy mű foggyökeret (implantátumot) helyez az állcsontba, melyre 4-6 hónapos gyógyulási idő után készíthető el a rögzített vagy kivehető fogpótlás. Az implantátumok titániumból készülnek, ami a szervezetbe, illetve a csontszövetbe könnyen integrálódó, ún. biokompatibilis anyag.

Amennyiben a fogbeültetésről bővebben szeretne olvasni, kérjük kattintson ide.

 

Csontpótlás

 

A szájsebészeti beavatkozások közül a csontpótlásra a fogbeültetés előtt vagy annak során lehet szükség, hogyha nem elegendő csontállomány, ami biztosítani tudja az implantátum hosszútávú stabilitását. A kezelési terv felállításához a szájsebésznek kiegészítő vizsgálatok szűkségesek. Leggyakoribb diagnosztikai eszköz az un. CBCT vizsgálat, mely egy nagyfelbontású 3D képet ad az állcsontokról.
 
A csonthiányok mérete és formája függvényében különböző műtéti technikákat alkalmazunk azok pótlására, melyek során saját csontot és csontpótló anyagokat használunk. A saját csontot csontblokként vagy őrlemény formájában, önállóan vagy csontpótló anyagokkal kombinálva használjuk. A leggyakoribb csontpótló műtéti beavatkozás a sinus lift, azaz az arcüreg emelés.
 

A csontpótlás során használt csonpótló anyagok lehetnek:

 • mesterségesen előállított vagy szintetikus, úgynevezett allogén csontpótló anyagok
 • természetes csontpótló anyag, mely fertőtlenített és megfelelő ásványokkal feldúsított állati vagy humán eredetű csontszövetet tartalmaz
A csontpótolt terület védelmére valamilyen membránt használunk, melyet valamilyen sebészi technikával a műtéti területen rögzítenünk is kell.

Fogászatunkon prémium minőségű Nobel Creos™ csontpótoló anyagot és Nobel Xenoprotect membránt használunk..

 

Alkalmas vagyok a csontpótlásra?

 

Mivel a csontpótlás egy igen érzékeny sebészeti eljárás, emiatt a páciensnek több fontos követelménynek meg kell felelnie a beavatkozás megkezdése előtt:

 • jó általános szájhigiéniával kell rendelkeznie
 • a kezeletlen fogászati problémákat a beavatkozás előtt rendezni kell
 • megfelelő egészségi általános állapotban kell lennie a szájsebészeti beavatkozás elvégzéséhez
 • kezeletlen cukorbetegség, erős dohányzás vagy súlyos, kezeletlen fogágybetegség kizáró ok lehet
 

Mennyi ideig tart a csontpótló beavatkozás?

 

A csontpótlás a különböző műtéti technikától függően nagyon változó időtartalmú lehet. A beavatkozást helyi érzéstelenítés mellett, teljesen fájdalommentesene elvégezhető. A fogbeültetés történhet a csontpótlással egyidőben vagy az alkamazott technikától függően 4-8 hónapos gyógyulási időt követően.
 

Arcüreg emelés

 

Az arcüreg emelés a csontpótlás egyik speciális formája. Lényege, hogy az arcüreg alsó nyálkahártyáját megemeljük, csontpótló anyaggal feltöltjük. A terület kb. 4-6 hónap alatt becsontosodik, így növelve az implantátum számára a függőleges irányú csontkínálatot.

 

Szükséges teendők szájsebészeti beavatkozást követően:

 

 • étkezni és öblögetni csak a szájsebész által megszabott időpontot követően lehet
 • nem szabad a műtéti területen keletkezett vérömlenyt szivogatni vagy öblögetéssel eltávolítani, mert ez csak elhúzódó gyógyuláshoz vezet
 • kis mértékű, szivárgó vérzés a műtéti területről az első napon teljesen normális
 • megfelelő szájhygene: a műtéti területet puha sörtéjű fogkefével lehet tisztítani, a többi fogat a megszokott módon szükséges
 • az élőflórás tejtermékek és apró magvas ételek (pl. mogyoró, chips, popcorn) fogasztásának kerülése szüjséges az első 2-3 nap során
 • 1-2 hétig nem ajánlott szélsőséges tevékenységek végzése: pl. sportolás, szaunázás, repülés
 • javasolt a műtéti terület szakaszos száraz hűtése, alváskor a fej megemelése
 • orrfúvási tilalom arcüreget érintő beavatkozás esetén
 • amennyiben a szájsebész antibiotikumot ír fel, azt az előírás szerint szedni szükséges

 

Értesítse fogorvosát vagy szájsebészét minden szélsőséges panaszról vagy szokatlan tünetről: 

 

 • nagy mértékű vérzés
 • túlzott fájdalom
 • láz
 • egyéb szokatlan tünet, ami a szájsebészeti beavatkozás után jelentkezik és általános egészségügyi állapotára is befolyással van
 

Egyéb speciális szövődmények

 
Ritkán előfordulhat, hogy az arcüreg (az orr két oldalán, a felső állkapocs felett elhelyezkedő álló arcüreg - sinus maxillaris) megnyílik fogeltávolítást követően. Ez a komplikáció azonnali szájsebészeti beavatkozást igényel - néhány öltéssel a problémát orvosolni lehet. 
 
Amennyiben orrfújáskor furcsa, sípoló hangot hallunk vagy buborékok jelennek meg a műtéti terület környékén érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni.