Fogbeültetés, implantáció

Fogbeültetés, fogászati implantáció Szegeden, a liget szomszédságában, a lehető legkorszerűbb technikákkal!

 

 

A fogbeültetés – más néven fogászati implantáció, vagy műgyökér beültetés – során a hiányzó fogak helyére titánból készült műgyökereket ültetünk be. Az implantáció segítségével így a saját biológiai rendszerhez leginkább hasonlót tudunk visszaépíteni, így nincs szükség a szomszédos fogak lecsiszolására.

A Liget Fogászatban a fogászati implantátumok beültetését CT alapján számítógépen 3D –ben tervezzük, és szájsebészeti sterilitás biztosításával fájdalommentesen végezzük.

 

A fogbeültetés (fogászati implantáció) új korszaka

 

A fogbeültetést már több évtizede alkalmazzák különböző mértékű foghiányok pótlására, de csak az utóbbi években érte el a módszer azt a fokú kiszámíthatóságot és biztonságosságot, ami jelenleg az első terápiás választássá teszi a legtöbb típusú foghiány kezelésében. A kezelés célja az, hogy a páciens számára jól használható, az esztétikai szempontoknak is maximálisan megfelelő fogpótlást biztosítsunk. A modern fogászati implantátumok segítségével nem csupán egy-egy hiányzó fog, de akár az egész fogazat is tökéletesen pótolható, méghozzá teljesen fájdalommentesen.

 

A fogászati implantáció (fogbeültetés, műgyökér beültetés) tipikus esetei:

 

 • egy fog hiánya: az implantáció előnye, hogy a hiányt határoló fogakat érintetlenül hagyjuk - nem kell őket lecsiszolni.
 • egy vagy több fog sorvégi hiánya: a fogbeültetéssel így elkerülhetjük a kivehető fogpótlást.
 • nagy kiterjedésű vagy teljes foghiány: esettől függően a fogbeültetéssel vagy rögzített fogpótlást (hidat) tudunk készíteni, vagy patentrendszereinkkel nagymértékben stabilizálni tudjuk a kivehető fogpótlást (stabil fogsor), így komoly életminőség javulást érhetünk el.
 

Mi az az implantátum?

 

fogászati ​​implantátum egy titánból készült csavar, amelyet műtéti eljárással az állcsontba helyeznek. Ezt követően funkcionálhatnak mesterséges gyökérként egy korábban elveszített fog vagy fogak pótlására, illetve horgonylatként rögzített és kivehető fogpótlások rögzítésére, amelyek a fogívet részben vagy akár teljesen helyettesítik.

Ezeket a titánból készült csavarok a foghiánynak megfelelően sebészi úton az állcsontba ültetik. A titán egy nagyon biokompatibilis anyag: a beültetett implantátumnak van egy olyan speciális tulajdonsága, hogy a szervezet már-már sajátjának tekinti és képes teljesen becsontosodni. Ezt a folyamatot osszeointegrációnak nevezzük. Ez teszi lehetővé, hogy az implantátumon elhorgonyzott fogpótlások ellenálljanak a rágóerőknek.

Miután az implantátumra elkészül a végleges rögzített korona, az érzés szinte teljesen megegyezik a normál fogakéval. Sőt, pácienseink gyakran elfelejtik, hogy mely fogaikat is pótoltuk implantátumokkal, mert egyáltalán nem éreznek különbséget a természetes fogaikhoz képest.

 

Kinek javasolt a fogbeültetés, fogászati implantáció?

 

A kezelési terv felállítása előtt egy alapos klinikai vizsgálat, radiológiai vizsgálat (un. CBCT felvétel) szükséges. Amennyiben valamilyen kezeletlen, vagy nem megfelelően karbantartott betegségre derül fény, további szakorvosi konzultáció is szükségessé válhat. A modern implantológia azonban lehetővé teszi az esetlegesen súlyos szisztémás betegségben szenvedők – pl cukor-. vagy szívbetegek fogbeültetését is, amennyiben a betegségek egyensúlyban vannak tartva. A fogászati implantáció megoldást jelent bárkinek, az egyes foghiányoktól egészen a teljesen fogatlan betegekig. 

Fogászati implantátumot beültethetünk egy vagy több foghiány esetén el, amikor a foghiány több fog között helyezkedik el. Ebben az esetben, a fogbeültetés során a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül készül el a fogpótlás. Hátulsó, rágózóna foghiánya esetén implantátumok beültetésével el tudjuk kerülni a kivehető fogpótlás viselését. A rögzített fogpótlás elkészültét követően biztosítani tudjuk a teljes rágófunkciót.

Teljes foghiány esetén a kivehető fogsorok viselése sok esetben kényelmetlen lehet. A fogbeültetés során, fogászati implantátumok beültetésével azonban számos olyan pótlás készíthető, melyekkel az életminőségünk nagymértékben javul. A fogpótlás típusa természetesen függ a beültetett műgyökerek számától és azok elhelyezkedésétől. Ha lehetőség van rá, lehetséges a teljes fogazat rögzített fogpótlással történő pótlása, de alkalmazhatóak egyéb megoldások is, mint a 2-4-6 implantátumon rögzített fogsorok (All-on-4, vagy All-on-6 típusú fogászati implantációs megoldások). A végső megoldást a fogászati implantáció során minden esetben személyre szabottan, a páciens igényeinek és lehetőségeinek megfelelően választjuk ki.  

Az alábbi videón az All-on-4 típusú fogpótlást megelőző fogbeültetést és annak elkészülését láthatják.

 

Kinek nem javasolt a fogbeültetés, fogászati implantáció?

 

 • Akinek nem kezelt szisztémás vagy fogászati betegsége (pl. nem ellenőrzött fogágybetegsége) van. Ha ezeket a betegségeket kezelik, és kézben tartják, a fogbeültetés nekik is értékes megoldás.
 • Serdülőknek nem szabad fogbeültetést végezni, mivel csontjaik még fejlődésben vannak.
 • Erős dohányzás csökkenti a fogászati implantáció sikerességét.

 

Fogbeültetés, implantáció lépései:

 

 1. Konzultáció, tervezés, száj előkészításe: Az implantológus a klinikai vizsgálat, radiológiai vizsgálat (un. CBCT felvétel) és a páciens elvárásai alapján felállítja  a kezelési tervet. A fogbeültetést megelőzően szükség van a páciens fennálló fogászati problémáinak kezelésére, mivel hogyha az implantációt gyulladásmentes környezetben, megfelelő szájhigénia mellett végezzük, a sikeresség esélye sokkal nagyobb.

 2. Fogbeültetés (más néven implantáció): a fogbeültetés során az implantátumot behelyezik az állkapocsba, majd a következő 2-6 hónap alatt az implantátumok és a csont egymáshoz kötődnek, és az így kialakult kapcsolat lehetővé teszi az implantátum későbbi megterhelését. Ezalatt az idő alatt ideiglenes fogpótlást lehet alkalmazni, különösen akkor, ha esztétikailag fontos területről van szó. Bizonyos esetekben az implantátumok azonnal, már az implantáció napján megterhelhetőek. Ha nem megfelelő a rendelkezésre álló csontkínálat (nem megfelelő a szélessége vagy a magassága implantátum behelyezéséhez), szükség lehet csontpótlásra, melyet legtöbbször az fogbeültetéssel egy időben, illetve nagy csonthiány esetén külön lépésben, az implantációt megelőzően kell elvégezni.

 3. Gyógyulási csavar vagy műcsonk behelyezés: gyakran szükség van a fogbeültetést követően kb. 2-3 hónappal az implantátumok felszabadítására és toldalék, un. gyógyulási csavar ráillesztésére. Ez kis fémcsavar lehetővé teszi koronák csatlakozását az implantátumokhoz, befejezve az alapot, melybe az új fogat helyezik. Ezt követően ínyét néhány hétig gyógyulni hagyják. Bizonyos esetekben szükség van az implantátum körüli lágyrészek (íny) vastagítására is a hosszú távú sikeresség érdekében, amit általában vagy ebben a fázisban, vagy már az implantátum behelyezésével egy időben elvégezhető.

 4. Korona, híd vagy fogsor felhelyezése: a fogorvos elkészíti a fogat, hidat vagy a teljes fogsort, és rácsatlakoztatják az implantátumokra vagy az összekötő elemekre.

 

Mikor van szükség csontpótlásra?

 

A fogak elvesztését követően a fogatlan állcsont rágóerők terhelésének hiányában sorvad (keskenyebb és sekélyebb lesz) – ugyanúgy ahogy a nem használt izmaink is sorvadnak, amikor valamilyen sérülés miatt nem tudjuk őket használni. Hogyha a sorvadt állcsont gerinc szélessége és magassága már nem teszi lehetővé az implantátum biztos beültetését, három lehetőségünk van ennek kiküszöbölésére: 

 • a legkézenfekvőbb megoldás, hogy az állcsont gerincet újra feléptjük a kiindulási állapotára, azaz csontpótlást végzünk
 • ha a csont szélessége megfelelő, csak a magassága nem, használhatunk rövid implantátumokat
 • teljes fogív foghiánya esetén az un. all-on-4 technikát alkalmazhatjuk - olyan stratégiai pozíciókba helyezzük be az implantátumokat, ahol még van elegendő csont

A csontpótlás történhet az implantációval egy időben, illetve külön lépésben is. Az utóbbira általában akkor van szükség, ha a csonthiány olyan mértékű, hogy a meglévő állcsont nem teszi lehetővé az implantátumok stabil behelyezését. A csontpótlás történhet az állcsontból vett saját csontléc, ún. csontblokk segítségével, illetve különböző csontpótló anyagok és membrán felhasználásával is. A csontpótlást követően kb. 4-6 hónap gyógyulási időt követően van lehetőség az implantátumok beültetésére.

 

Csontpótlás - fogbeültetés előtt vagy azzal egyidőben?

 

Azt, hogy a csontpótlásra a fogbeültetést megelőzően, vagy azzal egy időben lehetőség van, leginkább a csonthiány mértéke, morfológiája határozza meg. Általában a csont szélesítésére van lehetőség az implantációval egy időben, azonban a magasítására szinte minden esetben külön lépésben kerül sor. 

A csonthiányok mérete és formája függvényében különböző műtéti technikákat alkalmazunk azok pótlására, melyek során csak saját csontot vagy azokat csontpótló anyagokkal együtt használunk. A saját csontot csontblokként vagy őrlemény formájában, önállóan vagy csontpótló anyagokkal kombinálva használjuk. A leggyakoribb csontpótló műtéti beavatkozás a sinus lift, azaz az arcüreg emelés.

 

A csontpótlás során használt csonpótló anyagok lehetnek:

 • mesterségesen előállított vagy szintetikus, úgynevezett allogén csontpótló anyagok
 • természetes csontpótló anyag, mely fertőtlenített és megfelelő ásványokkal feldúsított állati vagy humán eredetű csontszövetet tartalmaz

A csontpótolt terület védelmére valamilyen membránt használunk, melyet valamilyen sebészi technikával a műtéti területen rögzítenünk is kell.

Fogászatunkon prémium minőségű Nobel Creos™ csontpótoló anyagot és Nobel Xenoprotect membránt használunk..

 

Alkalmas vagyok a csontpótlásra?

 

Mivel a csontpótlás egy igen érzékeny sebészeti eljárás, emiatt a páciensnek több fontos követelménynek meg kell felelnie a beavatkozás megkezdése előtt:

 • jó általános szájhigiéniával kell rendelkeznie
 • a kezeletlen fogászati problémákat a beavatkozás előtt rendezni kell
 • megfelelő egészségi általános állapotban kell lennie a szájsebészeti beavatkozás elvégzéséhez
 • kezeletlen cukorbetegség, erős dohányzás vagy súlyos, kezeletlen fogágybetegség kizáró ok lehet
 

Mennyi ideig tart a csontpótló beavatkozás?

 

A csontpótlás a különböző műtéti technikától függően nagyon változó időtartalmú lehet. A beavatkozást helyi érzéstelenítés mellett, teljesen fájdalommentesene elvégezhető. A fogbeültetés történhet a csontpótlással egyidőben vagy az alkamazott technikától függően 4-8 hónapos gyógyulási időt követően.

 

Arcüreg emelés

 

Az arcüreg emelés a csontpótlás egyik speciális formája. Lényege, hogy az arcüreg alsó nyálkahártyáját megemeljük, csontpótló anyaggal feltöltjük. A terület kb. 4-6 hónap alatt becsontosodik, így növelve az implantátum számára a függőleges irányú csontkínálatot.

 

Mik azok a rövid implantátumok?

 

Az állcsont magasságának hiányát - a ma már biztonsággal használható - rövid implantátumok küszöbölik ki, melyek segítségével el tudjuk kerülni a felső állcsontban az arcüreg emelést. A rövid implantátumok a 6 mm-es és az annál rövidebb implantátumokat jelentik, és a legfrissebb 10 éves utánkövetések alapján ugyanúgy biztonsággal használhatóak, mint hosszabb társaik.

 

Mi az az all-on-4?

 

Egy harmadik módszer a sorvadt állcsontgerinc problémájának kiküszöbölésére az ún. all-on-4 technika, mely lényege, hogy állcsontonként 4 db implantátumot helyezünk be, biomechanikailag fontos „stratégiai” pozíciókba, ahol megfelelő a csontkínálat is. Az így behelyezett implantátumokra pedig rögzített fogpótlás készíthető.


 

Kérdések és válaszok a fogbeültetéssel kapcsolatban

 

 • Össze lehet-e kötni az implantátumokat a saját fogakkal? 

Mivel a fogak a csontban rugalmasan rögzülnek, ezzel szemben az implantátumok teljesen szilárdan becsontosodnak, ezért nem tanácsos őket összekötni.

 • Milyen a fogbeültetés sikeraránya?

Megfelelő tervezést követően 95% felett van a sikerráta.

 • Meddig funkcionál egy implantátum?

Megfelelő szájhygene mellett, nem dohányzó páciens esetében az implantátumok legtöbbször évtizedekig funkcióban maradnak.

 • Mennyibe kerül egy implantátum?

A fogbeültetés költsége általában a beültetett implantátummal és annak tartozékaival együtt kb. 150.000 Ft-ba kerül. Az implantátumokra készülő koronák árai kb. 70-100 Ft-ba kerülnek. Természetesen ezek az árak csak tájékoztató jellegűek, minden esetet más és már, pontos árajánlatot csak személyes konzultációt követően tudunk adni.

 

Ha bármilyen kérdése felmerült a fogbeültetéssel kapcsolatban, jelentkezzen be egy ingyenes konzultációra!