Fogpótlás

Fogpótlás Szegeden, a liget szomszédságában - a legkorszerűbb technikákkal!

 

Hiányzó fogakat már egyetlen hiányzó fog esetében is célszerű pótolni, mivel a foghiány az esztétikai gondokon kívül a fogazat egyensúlyának teljes megbomlásához vezet. A szomszédos és a szemben lévő fogak elmozdulhatnak, kiemelkedhetnek a helyükről, a fogérintkezések, tehát a kontaktpontok megbomlása pedig fogszuvasodáshoz, ínygyulladáshoz, végül újabb fogak elvesztéséhez vezethet. Minél hosszabb ideig áll fenn a foghiány, a fogpótlás elkészítése (legyen szó akár implantátumon elhorgonyzott, akár természetes fogakon rögzített fogpótlásról) annál nehezebb. A fogpótlások elkészítése a fogorvos és fogtechnikus közötti szoros együttműködésen és precíz munkavégzésen alapszik.

 

Koronák

 

Koronának az olyan felépítményt nevezzük, mely egyetlen fog beborítására készül, a fog védelme és az esztétikum javítása és a funkció helyreállítása célból. 

A korona fogtechnikai laboratóriumban készül a fogorvos által előkészített csonkra, a lenyomat alapján. 

A koronák többféle anyagból készülhetnek, de alapvetően két fő típust különbözetünk meg: fémbázisú, kerámia leplezéső, illetve teljesen fémmentes kerámia koronákat. A modern esztétikai követelményeknek a teljesen fémmentes, esztétikus anyagból készült préskerámia és cirkon kerámia koronák teljes mértékben megfelelelnek, segítségűkkel a saját fogakhoz megegyezésig hasonló koronák készíthetőek. A kiemelkedő esztétikai tulajdonságaik mellett a kerámia koronák teljesen szövetbarátak és nem allergizálnak. Bővebben az esztétikai fogászatról itt olvashat.

Gyakran előfordul, hogy a a fogat ért trauma vagy kiterjedt szuvasság miatt a korona elkészítéséhez nincs elegendő foganyag. Ebben az esetben is lehetséges a fogak megtartása - csonkfelépítést kell végezni. Bizonyos esetekben azonban csak gyökérkezelés után, a gyökérbe ragasztható csapos műcsonk segítségével menthető meg a fog. Ez nagyon hasonló egy lecsiszolt fogcsonkhoz, és már lehetővé teszi a korona rögzítését még erősen destruált fogak esetében is.  

 

Sorközi foghiányok pótlása

 

Olyan esetekben, amikor akár egy vagy több egymás melletti fog teljesen hiányzik két lehetőség kínálkozik:

  • ha a szomszédos fogak teljesen épek, akkor ebben az esetben implantátumon elhorgonyzott rögzített korona vagy hídpótlás javasolt
  • amennyiben a szomszédos fogak nagymértékben károsodottak, esetleg már jelenleg is korona van rajtuk, akkor a híd nyújthatja a kedvezőbb megoldást. 

 

Implantátumon rögzített szoló koronák vagy hídpótlások

 

Korábban, amikor a fogbeültetés még nem érte el azt a fokú kiszámíthatóságot és biztonságosságot, mint manapság, addig egy fog pótlásakor a mellette lévő fogakat le kellett csiszolni, mivel az a két fog adta a stabilitást a fogpótlás számára. Ez azt jelentette, hogy egyetlen fog pótlásához két teljesen egészséges fogat kellett „feláldozni”, mert más módon nem volt lehetőség a fogpótlás stabil rögzítésére. A fogászati implantációval azonban ez gyökeresen megváltozott.

Az elveszített fog helyére ma már egy implantátum kerül, amire rákerülhet a megfelelő korona. Így olyan módon tehető teljessé újra a fogív, hogy egyetlen meglévő egészséges fog sem sérül.

 

Hidak

 

A hidat felépítését tekintve két részre osztjuk: a hídtestre, amely az elvesztett fog vagy fogak pótolja, illetve a pillérfogakra, melyek a foghiány mellett lévő saját fogakon helyezkednek el. A hidaknak kettős funkciója van, egyrészt pótolják a hiányzó fogat vagy fogakat, másrészről pedig a már esetlegesen károsodott, horgonyként használt pillérfogakat is védik a további károsodástól. Ezért mielőtt a híd elkészítése megkezdődik. a legtöbb fogorvos Szegeden megvizsgálja, hogy a pillérfogak alkalmasak-e a hídpótlás hosszútávú megtartására. Amennyiben nem, akkor csak fogbeültetést követően készíthető rögzített fogpótlás.

A hidak a koronákhoz hasonlóan készülhetnek fémvázzal kerámia leplezéssel, vagy teljesen esztétikus fémmentes anyagból - cirkon-dioxidból vagy rövid hidak préskerámiából.

A fogpótlás hiányában szinte lehetetlen teljes életet élni, negatív hatásuk számos élethelyzetben megmutatkozik: az étkezés, a kommunikáció, a hangok képzése is nehezítetté válik, ráadásul az elülső fogak hiánya esetén pedig az eszétikum, vele együtt pedig önbizalmunk is jelentősen károsodik. Az elvesztett fogat vagy fogakat pótolni kell, mert csak így állítható helyre tökéletesen a rágófunkció, a hangképzés, a fogazat esztétikai és funkcionális egysége.

 

Kivehető fogsor

 

Általában idős páciensek esetében fordul elő, hogy a maradék fogak száma és elhelyezkedése már nem teszi lehetővé a rögzített hídpótlás elkészítését. Ilyen esetekben a páciensnek két lehetőséget tudunk felkínáli, vagy fogbeültetést követően rögzített fogpótlást készítünk vagy a maradék fogakon elhorgonyzott kivehető fogpótlás készül. Magyarországon a kivehető fogpótlás még napjainkban is sokszor ellenérzést kelt az emberek többségében, holott a régen készült kivehető fogpótlás típusokhoz képest ma már lényegesen esztétikusabb, kényelmesebb és funkcionálisan jobban működő fogpótlások készíthetők.

A kivehető fogpótlás lehet teljes vagy részleges, és a rögzítés módjában is különbözőek lehetnek, általában a megmaradt fogak száma és elhelyezkedése határozza meg, hogy melyik megoldás lesz a legideálisabb a páciens számára.

 

Részleges kivehető fogpótlások

 

Amikor a meglévő fogak száma és elhelyezkedése nem elegendő rögzített fogpótlás készítésére, akkor a részleges kivehető fogpótlás nyújt megoldást. A részleges kivehető fogpótlás elsődleges előnye, hogy segítségükkel bonyolult fogászati, illetve szájsebészeti eljárások nélkül lehetséges a hiányzó fogak pótlása.

 

Részleges kivehető fémváz alaplemezű protézis

 

Ebben az esetben a maradék fogakon a protézis kapcsok segítségével rögzül. Ennek a pótlásnak a hátránya, hogy az öntött kapcsok esztétikai problémát okoznak.

 

Teleszkópos elhorgonyzású fogsor

 

Amennyiben a maradék fogak száma csupán 1-3, a legjobb megoldást a teleszkópos elhorgonyzású fogsor nyújtja. A maradék fogakra un. primer teleszkóp korona kerül, a szekunder teleszkópot a fogsorba építik be. A teleszkópos fogsor, mind funkciójában, mind esztétikájában kedvező hatást biztosít.

Amennyiben valaki semmilyen indíttatást nem érez arra, hogy kivehető fogpótlást viseljen, akkor lehetőség van implantátumok beültetésével rögzített híd vagy rögzített körhíd készítésére.

 

Teljes kivehető fogpótlások

 

Teljes foghiány esetén teljes kivehető fogpótlás válik szükségessé, mely lehet hagyományos, horgonyzás nélküli fogpótlás, ám ennél jóval kényelmesebb lehetőséget biztosít az implantátumra rögzített teljes kivehető fogpótlás.

Az implantátumokra rögzített körhíd lehetőségével ellentétben, a kivehető fogpótláshoz jóval kevesebb implantátum beültetésére van szükség. Ezért olykor ez jóval takarékosabb és egyben gyorsabb megoldást kínál a páciens számára.

Mindössze 2-4 implantátum beültetése elegendő ahhoz, hogy a teljes kivehető fogpótlásnak megfelelő stabilitást biztosítson, így azt kizárólag annak tisztításkor kell kivenni a szájból. Az így készült fogpótlás a hiedelmekkel ellentétben nagyon stabil, nem lötyög, semmilyen kellemetlenséget nem okoz a felhasználó számára.