Esztétikai fogászat

Esztétikai Fogászat Szegeden a liget szomszédságában - újjá varázsoljuk mosolyát a legkorszerűbb technikákkal.

 

 

Még néhány évvel ezelőtt (amikor az esztétikai fogászat fogalma még nem létezett) a fogorvosi látogatásra inkább egyfajta kötelező rosszként tekintettünk, ami sokszor a fájdalomtól való félelemmel is társult, amely esetlegesen kísérte a fogorvosi terápiákat. Ebből a szempontból azonban nehéz nem észrevenni, hogy valami változik. Mivel a fogorvosi kezelések ma már tökéletesen fájdalommentesen elvégezhetőek, a fogorvostól való félelem, habár lassan, de múlik és egyre több beteg keresi fel a fogorvosi rendelőket mosolyuk újjá varázsolása - esztétikai fogászat céljából. Egy olyan társadalomban, ahol a külsőnk megjelenése egyre fontosabb, az esztétikus és egészséges mosoly szinte szükségszerűvé válik.

 

Mi az esztétikai fogászat?

 

Az esztétikai fogászat nem külön ága a fogászatnak, hanem egy speciális - esztétikai központú megközelítése. Nem pusztán az esztétikus töméseket jelenti,hanem az ideális, tökéletes mosoly megteremtését a hibátlan fogsor kialakításán keresztül. Az esztétikai fogászat egy külön diszciplina, sajátos látásmóddal, módszerekkel, eszközökkel. Több szakterület együttműködését foglalja magába, melyen keresztül kialakíthatjuk a páciens számára legmegfelelőbb mosoly esztétikumot a fogszín, ideális - archoz illő - fogforma, megfelelő ínylefutást és mosolyvonal harmóniáján keresztül. Ez igen sokszor több lépésből álló kezelési sorozat, mely a mosoly tervezéssel kezdődik. A fogorvos részéről speciális felkészültséget, sokkal több idő ráfordítást, haladó technikák és a legjobb minőségű esztétikai fogászati anyagok alkalmazását követeli meg.

 

Esztétikus tömések

 

A mosoly esztétikája különösen a front fogak megjelenéséhez kapcsolódik, azonban manapság egyre többen keresik fel a fogorvost abból a célból, hogy a rágófogakba korábban behelyezett egyébként jól funkcionáló fémtöméseket esztétikusra cserélje. Az esztétikus fogászati tömőanyagok elérték, sőt, sok szempontból felülmúlták az ezüst alapú amalgám (a klasszikus tömőanyag) minőségét mind időtállóság, mind funkcionalitás szempontjából, ezért szakmai szempontból már nem kérdés, hogy melyik anyag használata javasolt. Azokban az esetekben, amikor a pótolni szükséges foganyag különösen sok, kompozit vagy kerámia betétek és kerámia koronák segítségével teljesen fémmentes pótlások készíthetőek.

 

Élethű frontfog restaurációk

 

A frontfogak esztétikus helyreállítása a modern kompozit tömőanyagok segítségével már maximálisan lehetséges. Az így létrehozott restaurációk a természetes fogaktól már-már megkülönböztethetetlenek.

A tökéletes eredmény eléréséhez  azonban modern technikák szükségesek:

 

 • nagyításban (loupe vagy mikroszkóp) történő munka
 • kofferdam izolálás - a gumilepedőben történő munka biztosítja a száraz környezetet, ami a tömőanyagok megfelelő időtállóságához szükséges
 • legmodernebb kompozit tömőanyagok, melyek biztosítják a természetes fogakkal megegyező megjelenést
 • rétegzési technikák - az esztétikai fogász specialista a különböző színű tömőanyagokat több rétegben, speciális technikával viszi fel, hogy a készülő restauráció megjelenése a természetes fogakba teljesen beleolvadjon - ez egy speciális szaktudást igénylő, már-már művészi területe a fogászatnak
 • különböző festékek, melyek az egyedi megjelenést biztosítják
 • modern eszközök

Milyen esetekben ajánlottak a magas esztétikájú, élethű frontfog restaurációk?

 

 • nagymértékű szuvasság esetén
 • a frontfogak közti rés (diasthema) zárásához
 • letört fogak esetében
 • régi tömések cseréje esetén, melyek nem elégítették ki a páciens esztétikai igényeit

 

 

ICON kezelés - fehér foltok eltávolítása

 

Az ICON egy korszerű anyag, mely segítségével visszaállítható a frontfogak eredeti színe. Csupán már egy kezelés hatására is megáll az esetlegesen jelen lévő szuvas lézió terjedése, a fehér foltok eltűnnek és a fog várható élettartama is meghosszabbodik. A módszer nagy előnye, hogy használatához nincs szükség fúrásra, ép foganyag eltávolítására és érzéstelenítésre sem. Az ICON minimál-invazív infiltrációs technikája lehetővé teszi a fehér foltok teljes eltűntetését, ezzel elérve a teljesen esztétikus, gyönyörű mosolyt.

A módszer teljesen fájdalmatlan és kb. 30 percet vesz igénybe.

 

ICON_feher_folt_eltavolitas

Előnyei:

 

 • fájdalmatlan
 • kezelés kb. 30 percet vesz igénybe
 • általában csak egy kezelés szükséges
 • megállítja a szuvasság terjedését
 • használatával egészségéses foganyag eltávolítása nem szükséges
 • meghosszabbítja a fog várható élettartamát

 

Kerámia héjak

 

Az elülső, front régióban az esztétikai fogászati igények nem csak a fogak láthatatlan helyreállítását jelentik, hanem adott esetben a fogak formájának, alakjának és nagyságának esztétikai szempontból történő megváltoztatását is. Ez manapság fémmentes kerámia héjakkal, illetve koronákkal érhető el, fogfehérítés nélkül. A kerámia héj leginkább egy maszkra vagy kontaklencsére hasonlít, amely a fogak felületére egy nagyon vékony réteg  eltávolítását követően van felragasztva, ezáltal lehetővé válik a fogak alakjának és színének változtatása. A nem élő, erősen elszíneződött fogak esetében pedig teljes kerámia vagy cirkon-kerámia pótlások használata javasolt a megfelelő esztétikai eredmény elérése céljából.

 

 

Fogfehérítés

 

A ragyogó, fehér fogak sokat javítanak a mosoly esztétikáján és nagyobb önbizalmat is adnak, azonban a fogak elszíneződése az idő előrahaladásával elkerülhetetlen. Bor, dohányzás, kávé, egyéb ételek vagy a természetes öregedés is legyen a fogelszíneződés hátterében, a legtöbbünk valamikor élete találkozik a problémával. Szerencsére a modern fogfehérítő módszerek minden eddiginél gyorsabbá és egyszerűbbé teszik a fogak természetes fehérségének helyreálltását.  

A piacon jelen lévő fogfehérítési módszerek - legyen otthoni vagy rendelői – különböző kémiai reakciók lezajlását követően nagy mennyiségű hidrogén-peroxid felszabadításával érik a fogak fehérítését. A kezelés megkezdése előtt egy megelőző fogorvosi vizsgálat szükséges, hogy megállapítsuk, hogy a páciens fogai alkalmasak-e a fogfehérítésre, vagy van-e esetleg valamilyen ellenjavallata: pl. nagyfokú  fogérzékenység, túlságosan elszíneződött fogak vagy túl sok olyan tömés vagy korona, amelyeket a fogfehérítést követően nehezen lehetne maszkírózni.

A Liget Fogászat rendelőjében két professzionális módszer között választhatnak pácienseink:

 

 • Otthoni fogfehérítés az Opalescence PF segítségével

Az otthoni fogfehérítés lehetővé teszi, hogy az otthon kényelmében, szabadon megválasztott időpontban történjen a fogfehérítés. A módszer lényege röviden, hogy a fogorvos először egy lenyomatot vesz a fogakról, mely alapján azokra pontosan illeszkedő sín készül. A sínek nagyon vékonyak és kényelmes őket viselni. Ebbe a sínbe kell behelyezni a fogfehérítő gélt, ami így alvás vagy tévé nézés közben éri el a kívánt hatást - kb. 2 hét alatt, azonban az elszíneződés mértékétől függően ettől több időre is szükség lehet. A módszer előnye, hogy a gél kálium-nitrátot és fluoridot tartalmaz, ami biztosítja a fogzománc védelmét a fogfehérítés során, illetve a fogfehérítés mértéke sokkal jobban kontrollálható.

 • Rendelői fogfehérítés az Opalescence Boost segítségével

A rendelői fogfehérítés során azonnali, gyors változást lehet elérni a fogak színében. Az Opalescence Boost akár már egy órán belül kíváló eredményhez vezet. A módszer során a fogakat izoláljuk, majd 40% hidrogén-peroxid tartalmú gél kerül felvitelre a fogak felszínére. Nincs szükség a gél lézeres vagy  fénnyel történő aktiválására, így a kezelés közben relaxálni lehet. Az Opalescence Boost is tartalmaz kálium-nitrátot és fluoridot, ami megvédi a fogzománcot a fogfehérítés során.

 

Fogszabályozás

 

Bizonyos esetekben az esztétikus mosoly elérése megelőző fogszabályzó kezelés nélkül nem lehetséges. Korábban ez kizárólag fém fogszabályzó készülék segítségével történhetett, ami sok felnőtt pácienst eltántoríthatott a kezeléstől. A modern, szinte láthatatlan fogszabályzó készülékek ezt a problémát kiküszöbölik.

A fogszabályozásról többet itt tudhatsz meg.

 

 

A Liget Fogászat szegedi rendelőjében minden adott, hogy mosolyát újjá varázsoljuk! Ha kérdése van, vagy szeretne egyéni árajánlatot kérni, jelentkezzen be egy ingyenes konzultációra!