Figyelj a mosolyodra! Többet számít, mint gondolnád!

Esztétikai Fogászat Szeged

Nem a ruha teszi az embert – halljuk gyakran. A mondás igaz: nincs ismert összefüggés külső megjelenésünk és jellemünk vagy intelligenciánk közt.

Ez megnyugtatóan hangzik, de sajnos az agyunk másképp működik. Ismert ugyanis egy tudományosan is igazolt hatás, az úgynevezett halo-effektus vagy holdudvarhatás.

Már biztosan észrevetted, hogy amikor találkozol valakivel, akit korábban nem ismertél, tudat alatt az első benyomásodat nagyban meghatározza az illető fizikai megjelenése. Akár egy apró nem-esztétikus részlet azonnal negatív benyomást kelthet benned.

Mindannyian tudjuk, hogy ez nem fair, mert ő lehet a legkedvesebb és legintelligensebb ember, akivel valaha találkoztál, de az első benyomásod akkor is negatív lesz. Ez fordítva is igaz: ezért látunk a reklámokban csak elbűvölő modelleket. Ösztönösen pozitív benyomást keltenek bennünk még akkor is, ha emberileg lehetséges, hogy ennek a teljes ellentéte igaz rájuk.

Vannak olyan élethelyzetek, amelyekben az első benyomás döntő fontosságú: gondolj egy állásinterjúra, egy első találkozásra az ügyfeleddel, egy első randira vagy egy szóbeli vizsgára, ahol még sosem találkoztál korábban a vizsgáztatóval. Az arcod egy negatív vonása elég lehet, hogy a mérleg nyelve ne feléd billenjen. Ez nem azért van, mert a másik ember felszínes, hanem egyszerűen amiatt, mert az agyunk így működik. Tudod, mi az arc azon részlete, ami leggyakrabban megbontja az esztétikus összhatást? Eltaláltad, a mosolyunk. Bár sokszor akármennyire is nyilvánvaló az eltérés, nem vesszük észre, mert megszoktuk, hisz ezt látjuk nap mint nap a tükörben. Mások felvesznek egyfajta hárító magatartást, például nem mernek mosolyogni vagy beszéd közben eltakarják kezükkel a szájukat.

A mosoly megjelenésének több szintjén is lehetőségünk van beavatkozni:

Bizonyos esetekben az esztétikus mosoly elérése fogszabályzó kezelés nélkül nem lehetséges. Korábban ez kizárólag fém fogszabályzó készülékkel történt, de ma már lehetőség van szinte láthatatlan, esztétikus megoldásokra is. Nemcsak mosolyunk lesz tökéletes, hanem fogaink érintkezését is korrigáljuk egyidőben.

A mosoly esztétikáját legfőképpen a felső frontfogak határozzák meg, melyek esetében lehetőség van a fogszuvasodás következtében kialakult elváltozások, letört fogak, illetve régi tömések szinte láthatatlan helyreállítására akár pár óra alatt.

Kerámia héjakkal vagy koronákkal a fogak formájának, alakjának és nagyságának esztétikai célú megváltoztatása, fogak közti rések zárása is lehetséges. A kerámia héj egy speciális, kontaktlencse-szerű „lapocska”, mely a fogak felületére egy nagyon vékony réteg eltávolítását követően van felragasztva. A módszer előnye, hogy rövid idő alatt (2-3 hét) tudjuk a páciens mosolyát tökéletessé varázsolni.

És ne feledjétek, a pszichológia szerint a gyönyörű mosoly előnyöket nyújt: a halo-effektus fordítva is működik!